Programari telefonice: luni-joi: 9:00-20:00; vineri: 9:00-17:00

home Home      home Harta site      home Contact
  • clinica
  • servicii & tarife
  • medici
  • articole
  • parteneri

Dr. Alexandru Nechita

Medic primar cardiolog

Ecocardiografia

Dezvoltarea ecocardiografiei este una dintre povestile de succes ale medicinei contemporane. Aceasta tehnica a reusit intr-un interval de 30 ani sa ofere practicienilor imagini din ce in ce mai clare si mai complete asupra structurii si functiei cardiace. Daca la inceput reprezentarile erau apoximative, abstracte si destul de impreccise, acum se obtin imagini de o claritate deosebita, ce contin informatii valoroase asupra functiei cardiace. Aceste informatii au revoutionat diagnosticul in cardiologia moderna, uneori fiind necesare doar cateva minute pana la descoperirea cauzei defectului care pune In pericol viata pacientului.

Ultrasunetele sunt produse cu ajutorul unor cristale speciale incorporate intr-un dispozitiv numit transductor. Transuctorul este aplicat de examinator pe pielea pacientului in regiunea anatomica de interes, folosind o pozitie strategica care este standardizata. Ultrasunetele se propaga in oraganism si sunt refelctate de structurie inimii. Semnalul refelctat este recaptat de transductor si transformat in impulsuri electirce. Impulsurile lectrice sunt digitalizate si prelucrate de o serie de microprocesoare.Se utililzeaza programe specifice dezvoltate de producatorii sistemelor de ecografie. Produsul final este o imagine in timp real a structrilor inimii, la care se adauga “imagini” ale sangelui in miscare. Astfel se obtin informatii extrem de complete despre debitele di presiunile de la diverse niveluri din interiorul inimii si al vaselor mari. Aceste informatii pot fi obtinute ori de cate ori este nevoie deoarece ecografie nu are efecte fizice daunatoare pentru organismul uman.

Ecocardiografia permite o descriere anatomica completa a structurilor inimii: muschi, valve, vase mari. Obtine informatii functionale in timp real si permite evaluaraea indirecta a circulatiei coronariene prin evaluarea contractilitatii muschiului cardiac irigat de o anumita artera coronara. Prin aceasta ecocardiografia este un instrument extrem de sensibi pentru a stabili consecintele distrugerii miocardice din infarcul miocardic acut, influentand direct decizia terapeutica.

Pentru detectarea si evaluarea severitatii afectiunilor valvulare ecocardiografia reprezinta metoda de electie. Aceasta tehnica a inlocuit complet alte investigatii scumpe si chiar periculoase pentru pacient care se utilizau in trecut. Acum prin ecocardiografie se pot depista extrem de precoce, la anumite grupe de varsta modificarile valvulare incipiente, iar apoi se poate urmari evulutia lor stabilindu-se gestul terapeutic optim.

Ecocardiografia reprezinta metoda de electie pentru diagnosticul cardiomiopatiilor, grup de afectiuni primare sau secundare, ale muschiului cardiac. Prin tehnica tissue Doppler – Doppler tisular –se stabileste extrem de perecoce gradul de afectare a muschiului cardiac al pacientului.
Din ecocardiografia transtoracica standard au fost derivate o serie de tehnici care permit aprecierea raspunsului caridac la effort sau la administrarea de substante farmacologice care mimeaza efortul – ecocardiografie de stress – extrem de utila in depistarea cardiopatiei ischemice, stabilirea indicatiei de revascularizare si stratificarea riscului la anumiti pacienti cu cardiopatie iscemica.

Ecocardiografia transesofagiana, are o indicatie extrem de limitata si intrebuinteaza un transductor situat la capatul unei sonde care se introduce pe esofag permitand obtinerea de imagini dintr-o fereastra speciala situata in spatele inimiii pacientului.