Programari telefonice: luni-joi: 9:00-20:00; vineri: 9:00-17:00

home Home      home Harta site      home Contact
 • clinica
 • servicii & tarife
 • medici
 • articole
 • parteneri

Dr. Ciobanu Florina

Medic specialist cardiolog

Electrocardiograma

Electrocardiograma- ECG –desi este o investigatie veche, simpla si accesibila ofera medicilor o cantitate mare de informatie asupra structurii si a functionalitatii inimii. In timpul fuctionarii, inima, genereaza un curent electric care este captat cu ajutorul unui sistem de electrozi dispusi in puncte strategice la nivelul toracelui si al membrelor pacientului. Semnalul ECG este prelucrat si apoi reprezentat grafic. Odata cu trecerea la epoca digitala prelucrarea semnalelor ECG se face digital si exista si posibilitatea efectuarii de masuratori automate. Unele aparate au incorporate si programe de interpretare automata, a caror valoare poate fi utila, mai ales in zonele indepartate, dar nu pot inlocui opinia medicului atunci cand se impune o decizie privind atitudinea terapeutica.

Electrocardiograma inregistreaza in special ritmul inimiii. Ne spune daca activitatea este condusa de centrii normali sau de altii, care se activeaza in conditii de boala. Ritmul rezultat poate fi regulat sau neregulat, cel mai frecvent intalnit ritm neregulat fiind fibrilatia atriala.

Prin masurarea potentialelor electrice generate se poate depista hipetrofia cavitatilor inimii, care apare, de exemplu in hipertensiunea arteriala esentiala. Intarzierea transmiterii impulsurilor electrice in inima genereaza modificari specifice numite blocuri, acestea pot fi: atrioventriculare sau intraventriculare. Prezenta anumitor tipuri de blocuri poate pune in pericol viata pacientului. Recunoasterea lor si decizia terapeutica imediata sunt esentiale.Intarzierea conducerii inpulsurilor in inima, asociata cu deteriorarea capacitatii de a pompa inima pana la un anumit nivel se asociaza cu o simptomatologie severa. Aceasta conditie poate fi ameliorata intr-o masura mai marea su mai mica prin terapia de cardiostimulare biventriculara. La pacientii cu infarct miocardic blocurile de ramura se asociaza cel mai adesea cu o crestere a riscului de deces.

Modificarea specifica a undelor ECG in prezenta necrozei miocardice (mortii muschiului cardiac) permite un diagnostic clar si precis ECG al infarctului miocardic. Ischemia ( lipsa de oxigen) miocardica este pusa In evidenta prin modificarea undelor , numite de repolarizare. Prezenta ischemiei miocardice pune in evidenta un pericol extrem sau situatii in care trebuie trebuie sa ne alarmama mai putin. Numai medicul curant, analizanfd intreg contextul poate sa faca deosebirea intre cele doua situatii ce pot interveni in practica. Prezenta imaginii ECG de infarct miocardic acut este cea care stabileste, impreuna cu clinica pacientului , indicatia de aplicare a tratamentului trombolitic sau de angioplastie primara, ambele cruciale pentru salvarea vietii pacientului.

Dezechilibrul mineralelor din organism determina modificari specifice ale undelor pe ECG, acestea sunt usor de recunoscut, iar probele de laborator confirma diagnosticul. Hiperpotsemia si hipopotasemia sunt cele mai frecvente conditii, a caror corectare este necesara imediat. Persista lor pune in pericol viata pacientului. Si alti ioni pot contribui la modificaerea aspectului ECG.

Exista boli cu transmitere genetica care pun in pericol durata si scad calitatea vietii a caror depistare primara este extrem de simpla cu ajutorul electrocardiogramei. Efectuarea de investigatii imagistice si electrofiziologice confiram sau infirma diagnosticul.

Electrocardiograma joaca un rol crucial in cardiologia moderna, ea se efectueaza atat de rutina in cadrulo unor controale cat si in conditii de urgenta cand are un rol crucial in stabilirea conduitei terapeutice corecte.

La polul opus exista un numar important de oameni care au o electrocardiogama modificata, fra a avea o aptologie cardiaca anume. In aceste cazuri, efectuarea de investigatii suplimentare transeaza semnificatia modificarilor inregistrate.

Electrocardiograma este o inregistrare care surprinde un instantaneu din activitatea electrica a inimii, de aceeea valoarea ei creste atunci cand este repetata si modificarile inregistrate sunt analizate in dinamica. Stocarea electronica a ECG digitale permite obtinerea unei perspective temporale la apasarea unui buton, precum si efectuarea de analize a unor parametrii importanti.

Cand facem electrocardiograma?

 • Daca aveti dureri in piept, mai els la effort si expunere la frig
 • Daca obositi la effort
 • Daca aveti palpitatii
 • Daca v-ati pierdut starea de constienta
 • Daca medicul dumenavoastra considera necesar
 • Daca doriti sa aveti un traseu de referinta, care sa poata fi comparat cu modificari survenite ulterior
 • Daca aveti o durere in piept care tine mai mult de 10-20 minute prezentati-va la primul spital (centru) de urgenta sau apelati 112